School: An Árd Leathan (roll number 7680)

An Ailt Leathan, Co. Donegal
Pádraig Mac Ailin
The Schools’ Collection, Volume 1094, Page 203a

The Schools’ Collection, Volume 1094, Page 203a

1. (continued from previous page)
    Tá pisreogaí nah Éireann ag fághail bhais, ach nuair a bhí mise móo ghasur, bá mhór an iontas a bheith ag risteacht le pisreogaí. An figiúir a bfearr a bhí ann sé "An Puca" Deirtear go raibh sé cosamhail le muic [?] agus an nadúr ceadna aige go stubbranta. Ní raibh sé le feiceal sa ló, ach san oidhche, ins na leantaibh agus aiteacha uaigneach. Duine ar bith a bheadh ag dul thart cuirfeadh sé ar a dhruim é, agus bheireadh sé ar siubhail giota maith é, gó dtí go mbeadh cramha an duine go nimhneach.
    Is iomdha fear a bhí fanacht amuigh san oidhche ag imirt cardaí no ag ól, a chuir an "Puca" ar a dhruim agus thug trasna cnuic agus gleanntaí, agus ag sgairt an
    Pádraig Mac Ailin
    Múinteoir