Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Coolaran, Co. Galway
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar bith san Geimhreadh mar na ba agus na capaill acht tugann siad turnapaí agus féar dóibh i rith na laetheannta fuara. Nuair a bhíonn siad ag glaodhach ortha deireann siad "chó", "chó", "chó".
    Na muca:- Comhnuigheann siad na muca istigh i gcomhnuidhe. Tugtar fataí agus bainne dóibh le n-ithe. Nuair a bhíonn siad ag glaodhach ortha deireann siad "phuarais, phuarais" agus " 'smuc" nuair a bhíonn siad 'gá dtiomáint.
    Eallaigh na feilme:- Siad cearcaí na h-eanlaith is mó a bhíos ar an bhfheilm. Tugann siad fataí agus coirce dóibh le n-ithe agus, uisge nó bainne le n-ól. Ag glaodhach ortha deirthear "tioc tioc" agus ag cur síos as stáca coirce iad deirtear "cearc anuas annseo". Strapadóirí móra iseadh na cearcaí. San Earrach tuiteann guir ar cuid aca agus cuireann na mná uibheacha fuatha. Tár éis trí seachtmhaine nuair a thagann na sicíní amach bíonn bean a' tighe an-ghnóthach ag túbhairt aire dóibh. Nuair a bhíonn siad ag glaodhach ortha deireann siad "dís, dís, dís."
    Bríghid Seoighe
    Carheenlea, Co. Galway