Scoil: An Clochar, Port Omna

Portumna, Co. Galway
An tSr. M. Lorcáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tar éis chatha. Bhaile Átha 'n Ríogh (1316). chuaidh na Normánaigh i neart is i dthreise. marbhuigheadh sgoth fear Connacht san gcath agus bhí an Búrcach agus an Ceóirseach agus a leitheide teann dá bhárr. Roimhe sin is i mBaile Átha 'n Ríogh a bhí chomhnuidhe ar an mBúrcach acht tar éis an chatha thréig sé an chathair agus d'ionsuigh an tuaith amach d'fonn na Gaedheal a dhíbirt rómpa soir go Sionainn.
    Ní'l seisreach talmhan (trí sgór acraí talmhan) dár bhain sé díobh nár thóg sé caisleán le n-a chosaint. Rinne sé na caisleáin in an straitheanna i bhfoigseacht sgread asail dá chéile agus rinne sé iad a chosaint anuas go dtí an t-am 'n ar chuir na gunnaí móra deire leo.
    Rinne Ó Ceallaigh caisleáin len-a chosaint ar an mBúrcach agus rinne Ó Mhadadhain caisleáin. Acht na caisleáin a rinne seisean is cois na Sionainne a rinne sé iad i dtreó is ba mhian leis é féin a chosaint ar Ur-Mhumhain.