School: An Clochar, Cathair Saidhbhín (roll number 13542)

Cahersiveen, Co. Kerry
An tSr. M. de Lourdes Stac

am úd - cúig sgillinge déág an chéad - fé mar a dheárfadh na sean-mná leat.
    Deireann na sean-daoine gur leag a dtuismightheóirí radharch a súl ar mac na Bannríoghna, an Bannríoghan Victoria, i gCathair Saidhbhín fadó. Isteach go Dairbhre a bhí sé ag dul.
    Ar carraístde a bhí ag Éamonn Mac Gearailt, ó Cathair Saidhbhín, a théigeadh na daoine a bhí ag dul go dtí America, mar ní raibh aon traen ag teacht cómh fada le Cathair Saidbhín an am úd.
    Théigeadh buachaillí ag siubhal ó'n gceann thoir de'n sráid go dtí an ceann thiar Lá 'le Stíopaín, agus mála mór lán de de lathaigh aca agus aoinne na tabharfad pigin dóibh gheibheadh sé buille de'n mhala treasna na súl.
        1. trade