School: Cnoc Sceach, An Léim (roll number 10603)

Knockskagh, Co. Cork
Ss. Mac Carrthaigh

1. (continued from previous page)
    fear a gearradh in ao'cor, agus bé an fear [?] de'n mhóir sheisear fear annshain é nuair a thosnuig sé bhí sé ag gearradh go [?] agus d-réir mar a thagadh sé suas leis a bfear tuuieadh a' fear amach agus do leigeadh sé fé'n a bheart feín é. Do lean sé ar an gcuma san a gcómhnuidhe agus is gearr gur tháinig sé i ngiorracht fear de. Well do thuit an fear sin amach, nuair a tháinig sé i ngiorra do, agus do scoail sé [?] mach an feirméara annsan é. Nuair a connac mach an fheirméara na na dhiaidh é, sé dubhairt sé, "Sinn-ne go léir cuige" adubhairt sé "Ó" adubhairt a fear siubhail "Dia agus mise cuige" ar sé. D'fhag mac an feirméora an sraith ar fad, agus amach leis, agus dubhairt a fear siubhal nuair a connaic sé ag imteacht é 'Ca" na thaobh" adubhairt sé "na bfuilir ag gearradh leath. "O ní fheadhfainn adubhart sé, "ní feadfainn seasamh rómhat" Nách maith adubhairt sé "do sheasuighis roimh na fir bochta cun iad a mairbuighte, mar gheall ar cúpla scilling págh bhí agat a thabhairt dóibh." Thug sé an speal do'n fear tug do ar dtúis é agus ní raibh aon fhear sa pháirch, ach mach an feirméara, nár thug fáilte i ngac aon chuma do. M'anam nár cur mac an feirméara puinn alluis ortha as san go dtí an oidhche. Do leag a fear siubhal a [?] , agus ní
    Seán Ó Mathúna