School: Glashaboy (roll number 10569)

Glashaboy North, Co. Cork
Liam Ó Leighin

1. Do bhí fear ann fadó agus do bhí aon inghean amháin aige Do chuaidh sí leis na sidheóga agus caipín dearg uirthe. Do chuaidh sí go Sasna agus do thógadh an caipín uaithe.
    Do bhíodar cun í do chrochadh. Do ceangluigheadar le ceárr í annsan. Do cuaidh a máthair isteach chun cainnte leí agus do thóg sí isteac an caipín dearg. Do chuir sí ar an gcailín é do chuaidh sí isteach sa chéarr.
    Dubhairt an máthair leis an gcailín "ar agaidh leat"; d'arduig an cailín agus an céarr sa spéir agus thánadar go h-Éireann. Sin mar a tháinig an céad céar go h-Éireann.
        1. public infrastructure