School: Baile Choitín (C.) (roll number 16110)

Ballycotton, Co. Cork
Caitlín Ní Rignigh

1. 'Siad a cothuigheadh an tig fadó na an feirm, an fiadhach agus an iascaireacht. Geibidís prataí cruitneacht agus bainne ón feirm. Geibidís baill eadaig ó croiceeann na beitig a gebidís nuair a bidís ag fiadac, agus geibidís iasc ón iascaireacht.
    Teigidís ag fiadhach ar capaill agus bíodh gadhair móa treana acu cun an sionnaig do rúagad amac agus nuair a cíodh na madraí eile iad téígheadh siad go mear ar a toir, agus annsan ní mór des na sealgairí eile dul leis, agus téigheadh in a n-diad ar cos in airde. Da beirtí ar ainmide annsan usaidtí an feóil mar baidh agus an croiceann mar báill éadaig. 'S iad na daoine saidhbhir is mó a théigheann ag seilg fé latair agus is cun sport a teigeann siad-san. Is deas an rud abeith ag féachaint orta agus iad ullamh cun an seilg. Bionn cotaí dearga nó dubha orta, brístí bána bróga dubha árda, h-ataí árda, agus laimhíní buidhe orta. Bionn maighistir na gcon í dtosac an fhiadaig agus tugann sé an tosac dóibh agus annsan stadann an fiad (?) gadair ag amhaitraig (?) agus téigheann siad ag fiadhac.