School: Baile Choitín (C.) (roll number 16110)

Ballycotton, Co. Cork
Caitlín Ní Rignigh

1. Tá ceithre reiligí i'm pharróiste act níl aon ceann díobh i mBailecoitín. Tá dhá cheann i gCluain, ceann i Shanagárda agus ceann i mBaile-an-Teampuill. Cuirtear daoine i ngac ceann aca fós. Tá cuma ceárnógac ortha agus tá cúpla crainn ag fás ansno agus annsud ins gac ceann díobh. Tá reilig nua i gCluain agus tá sé tógtha ar cul na hEaglaise Caitlicig agus tá sean Eaglaise Protusthanaig ins an sean reilig atá ann. Tá sean chill i Shanagárda act níl act fothrach na fallaí ann anois, act tá ceann i mBaile-an-Teampuill agus tá na fallaí in a seasamh fós, agus cuirtear na daoine taobh istig des na fallaí.
    Reilig léibhealta iseadh iad go léir. I reilig Shanagarda tá tuambaí agus n óireacht ar na cloca tuambaí tá laidin agus tá na fochaillibh scriobhta i mbearla fé an laidin. Uaireannta cuirtear daoine i reiligí iasachta taobh amuigh de' n parróiste. Cuireadh na leanbhaí caillte gan baiste i gcuinne na reilige amac o's na daoine eile.
    Deirtear go bhfuil deicneabhair mairnéalaog curtha i
    Maighréad Ní Brían