Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

sin fósta.
    Comhnuigheann an madadh ruadh ins na coillte agus ins na sléíbhte agus ins na portaigh. Itheann sé iasg agus éanacha fiadhna agus coiníní agus nuair nach mbíonn go leor de na rudaí sin le fágháíl itheann sé cearca agus lachain.
    Comhnuigeann an madadh-uisge faoi'n uisge agus corr uair eile comhnuigheann sé ins na h-oileáin. Itheann sé iasg. Marbhuigheann na daoine an madadh-uisge agus dílann siad an chroiceann a mbionn air agus gheibhtear luach maith air. Deirtear da bhfuigheadh an madadh-uisge greim ort nach leigfead sé amach thú go gcluinfeadh sé an chnamh ag briseadh.
    Comhnuigheann an broc ins na sleibhte. Itheann sé luibheannaí agus lusracha agus nuair nach mbíonn go leor dóbhta sin le fágháil itheann sé cearca agus lachain.

Maighread Ní Dhubhghaill, Tuaim
    Maighread Ní Dhubhghaill