Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

an fhear.
    Ar maidin nuair a tháinig an rí níor thóg an fear an bíadh acht díarr sé ar an rí é a thabhairt go dtí an chloch mhór agus nuair a ghroiceadar é dúbhairt sé leis an Rí a imtheacht. D'imigh an Rí agus chuir an fhear a lámh isteach san uisge agus bhí sé indon gach rud a fheiceál.
    Ni raibh son buidéal aige acht líonsé a chaipín leis an uisge agus rith sé go dtí pálás an Ríogh agus isteach i seomra in a raibh an cailín, thosuigh na daoine ag gáire leis chaith sé braóinín uisge ar agaidh an chailín agus léim cát amach as a béal annsin cát eile agus cát eile agus dhúisigh an chailín.
    Dúbhairt an rí go dtuibhradh sé míle phunt dhó acht níor thós an fear aon rud acht culaith éadaigh a chuir an rí air.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Sorca Ní Bhriain