Scoil: Cúl Árann (Clochar)

Cúl Árann, Co. na Gaillimhe
An tSr Fionnbharr Nic Chárthaig

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Cuireann na daoine thart timcheall na h-áite seo go leor fataí. Cuireann siad iad le céachta ní chuireann aoine le láighe anois acht an méid a cuireann siad in iomraí.
    Sé an chaoí a cuireann na daoine na fatai anois. Ar dtús treabhann an fheilméir an talamh annsin deanann sé e dfhuirse agus annsin déanann sé na driollanna. Faid is bhíonn an obair sin ar siubhal bíonn na mná ag gearradh na sgiollán bíonn siad thart timcheall cárnán fataí agus siosgádh cainnt ar siubhal acú.
    Nuair a bhíonn na driollanna foscailte ag an bhfeilméir tagann na páistí go léir amach agus bíonn práisgíní orra agus leathann siad na sciolláin. Annsin tágann an feilméir agus dúnann sé na driollanna, cúpla mí 'na dhiaidh sin tagann an feilméir amach ag srayáil na fataí i gcoinnibh an dubh.
    Crís Ní Choncarra
    An Turlach Mór, Co. na Gaillimhe