Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Tomás Ó Conchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí fuinte aice déanann sí cruinn í agus annsin leathnuigheann sí amach í go mbíonn an cáca comh mór leis an mbácaís beagnach.
    Bíonn an bácús dhá théitheadh cois na teine agus cuimliigheann sí píósa ime de thóín an bhácúis i gcaoi nach ngreamóchadh an cáca de'n bhácús. Annsin cuireann sí an cáca isteach ann agus cuireann sí an cáca isteach ann agus cuireann sí teine faoin mbácús agus os a chionn agus fágann sí annsin é go mbíonn an t-arán bruithte.
    Tá greidill ag cuid de na daoinibh thart annseo fós agus is fearr le na daoine sin an cáca a bhruithtear ar an ngreideall ná an cáca a bruithtear san mbácús. Is maith leo cáca greidill te agus im air le haghaidh an tae sa tráthnóna. Déanann mo mháthair a dhó nó a thrí de chácaibh gach lá. Déanann sí cáca d'fhataibh agus de phlúr anois agus arís. Déanadh na daoine cácaí de phlúr agus de mhin-bhuidhe fadó.
    Do mheileadh na daoine cruithneacht sa mbaile fadó le bróintibh, dhá chloich mhóra os chionn a chéile agus píosa mór iarainn aníos as ceann aca agus é ag dul suas tríd an gceann eile. Bhíódh lámh mhór suas le n-a chasadh.
    Is cuimhneach le Seaghán Ó Cuinn (82), Creag Bhuidhe, go bhfaca sé daoine ag déanamh cácaí de mhin-choirce agus de bhláthaigh.
    1. táirgí
    Seaghán Ó Cuinn