Scoil: Baile an Mhuillinn (B)

Baile an Mhuilinn, Co. na Gaillimhe
Pádraic Ó Discín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sórt aimsire a bhéas lé teacht. Nuair a bhíos aimsir dona lé teacht toisigheann an bláth dandelion ag dúnadh suas agus ag tuitim síos go leasg[?] brónach. Comhartha go mbíonn aimsir dona ag teacht iseadh - go leór áirní a bheith ar an gcrann árne i dtosach na bliadhna. Nuair a bhíos bliadhain bhreágh ag teacht, bíonn go leór sgeachóirí ann í dtosach na bliadhna.
    Tá cuid mhaith planndaí nó luibheanna a bhfuil peisreógaí ag baint leóbhtha go mór mhór an crainn truim. Deirtear nár cheart aoinne a bhualadh lé maide de'n chrann sin mar deirtear nach bhfásann siad arís go deo. Ta slaitíní ins an móin darbh ainm - na fuinnseógaí agus ní fhásann siad ach troigh nó dhó. Deirtear gor leóbhtha a bualadh ár dTighearna nuair a sgiúirsealadh é.
    Nuair a bhí ár dTighearna ag teiceadh ó na Iúdaithe d'iarr Sé fosgadh ar an gcrann truim. Ní thiubhfradh sé sin dhí agus mar gheall ar sin cuir Íosa a mhallacht air. Sin é an fáth go mbíonn an crann sin ar an gcrann is deireannaighe a chuireas a duilleógaí amach gach bliadhain, agus is túisge a chailleas iad arís.
    Annsin chuaidh Sé go dtí an chrann aitinne agus thug an crann sin fosgadh Dó. Thug Íosa a bheannacht do'n chrann sin agus sin é an fáth a mbíonn sé ar an gcrann
      2. cleachtas an leighis
    Pádhraic Ó Coisdealbha