Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

Cluain Fearta
    le Soisgéal Chríost agus a bhfuil sgéal a thurais 'sa bhfairrge thiar le fagháil i dteangachaibh na h-Éorpa, ó Bhreandán go Cummian Fada a rinne turas na Rómha agus a shocruigh ceist na Cásga anuas go dtí an tAbb úd Chonga a thóg an stuagh mór i gCluain Fearta - Peadar Ó Mordha.
    Rinne sé Daimhleag Chluana Fearta sa mbliadhain 1166, agus bhí sé dhá dhéanamh nuair a tháinig an chéad dream de na Normánaigh anoir chugainn. Cuireann an doras, an stuagh altóra, agus an fhuinneóg sa mbinn thoir de in úil dúinn go raibh an fhoirgnigeacht (an eolaidheacht a bhaineas le déanamh tighthe) dá saothrú go dian san am.