Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

ar na mnaoi agus brat braighde ar a guaille nó thimcheall ar a muinéal.
    Seo sgéal greannmhar a chualas i dtaobh tailliúra a tháinig ó Bhaile- Átha Cliath go dtí an iarthar. Chuir sé faoi i dteach eicínt le culaith a dheánamh d'fear-an-tighe. Ní raibh focal Gaeidhilge aige, agus bhí a mhalairt de sgéal ag muinntir an tighe - ní raibh focal Béarla acu-san.
    An lá áirithe seo, bhí sé in a shuidhe ar an mbord agus é ag obair ar a sheacht ndicheall. Bhí snáithe ag taisteál uaidh agus d'iarr sé ar bhean-an-tighe "thread" a thabhairt dhó. Cheap sise gur "troid" a bhí uaidh agus bhí faithchíos uirthi. Lean sé ag obair go dícheallach gan suim ar bith a chur in a chuid cainnte agus bhí fearg an domhain ar an bhfear bhocht