Scoil: Cuileannach (C.) (uimhir rolla 2708)

Cuileannach Uachtarach, Co. Chiarraí
Bríd, Bean Uí Chochláin

Ar an leathanach seo

1. Muna mbeadh na h-aontuighthe san gceanntar so ní bheadh aon airgead le faghail ag cuid d'es na daoine mar is ag díol muc is banbhaí a mhaireann cuid des na daoine. Bíonn alán aontuighthe fén dtuaith fadó agus níl siad ann anois in aonchor ach táid ins na bailte móra. Cuir na ceannuighteoirí na h-aontuighthe ins na bailte móra ar bun mar thuig said go ba mhór an áis dóibh iad a bheith ins na bailte mhóra.

Tá páirc mór i gCíll Gobnait. Bhí aonach an Pháthrúin ann sar'rar cuireadh i gCíll Orglan é. Tugtar "páirc an Pátrúin" uirthe ó shoin. Tá páirc mór fé leith i gCíll Orglan agus i gCíll Áirne agus gac lá aonaigh bíonn sluagh mór daoine ins na páirceanna san agus ainmhidhthe á ndíol nó a gceannac acu go léir. Dá mbeitheá ann cloisfeá ba ag géimrigh tairbh ag búirtigh agus fir ag lúisgrigh (?).
    Ar chuid des na h-aontuighthe tugtar "tóll" an ceann ar gac beithidheach a díoltar. Bíonn fear ag an Stáisiúin agus don bhfear so a tugtar é. Uaireannta tugtar raol an ceann dó agus uaireannta eile tugtar leath raol do. Bíonn aonach mór i gCíll Orlgan gach bliadhain agus bíonn daoine ó gach árd ag an aonac so. "Aonac a' Phuic" a tugtar air mar bíonn púcán gabhair in áirde i mbosca agus bíonn sé ag ithe cabháiste.
        1. trádáil
    Máire Ní Súilleabháin