Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí tighearna talmhan i na chomhuidhe i Licín i nGleann-Cárrthaig os cionn ceud blia ó shoin darbh ainm do Newton. Sasanach do beadh é, agus do bhí sé go h-iongantach i gcoinnibh na sagart.
    Bhí an sagart paróíste maidin Domhnaig áirigthe ag teacht chun an Aifreann do léigheamh sa tséipéal agus do bhuail duine da (?) pharóisteánnaig leis dar b-ainm do Martain Ó Seagda agus do bhuail Newton leó agus do chuir sé comhartha éigin gránda i na aghaidh a theasbáin dóíbh nár thithn an sagart leis. Annsan nuair a chonnaic Martain é "Shíligheas" arsa Mártain leis an sagart "go raibh power agaibh" "Tá leis" arsan sagart "ach do bheadh an purgadóíreacht ró-mhór." "Agus an mór é a Athair" arsa Mártain. "Cuig bliadhna fichead" ars an sagart. "Mo chroidhe diabhal, a Athair
    Arsa Mártain "go gcúiteóchainn a leath leat, mar tineontaidhe le Newton do beadh Mártain agus gur mhaith leis pionós éigin do chur air.
    An bliadhan ceudna do mhairbh a chapall Newton ag teacht anus Chnoc Tráighlí.

Sé an duine a innis an sgeul so dom ná mo shean-athair Tomás Ó Chonchubhair Gleanncárrthaig