Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Tá lios ar an mbaile seo taobh linn. I mbaile go dtugann siad Coill na Breach air isead é. Ní lios ana mhór é. Níl aon lios eile sa cheanntar ach é. Tá alán crann agus foithin mor-timceall air. Tá steipeanna ag dul isteach ann. Tá fallaí deasa mór-timceall air istig beanca de chlocha agus tá an lios ag rith fé thalamh suas go Cnoc na Cora. Théigeadh daoine isteach ann fadó chun í bhfeicsint. Siúbhalóchaidí tamall ann ach ní raghaidís ró fada mar bíodh eagla ortha. Cuma ceánógach atá ann. Ní aithneochthá gur lios in aon-chor anois é mar tá gach aon saghas torthaí agus chrann ag fás mór-timcheall air. Bíodh cat le feiscint ann go minic agus is minic a cloistí ceól á seinim ann. Deineadh na seana daoine gur bheadh na daoine maithe a bhíodh ann.
    Do bhí fear óg ag fiadhach lá le cú agus do dhiúsig sé girrfiad i n-áit éígin mór-timceall na feirmeach. Do bhí an chú indiaidh an girrfide tamall mhaith de'n lá agus ar deireadh do thug an girrfiadh
    Máire Ní Shéaghdha
    Rinn na nDealgán, Co. Chiarraí