Scoil: Curraichín (C.) (uimhir rolla 15979)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Eibhlín Ní Chonchobhair

Ar an leathanach seo

1. Bhí buachaill óg i n-áit ar a dtugtaí "Camp" agus bhí sé mar nós aige bheith amuig go déannac gach oidhche. Aon oidche amáin timcheall a dó-déág a chlog do chonnaic sé triúir fear agus comhra aca. Do chuaidh sé chun cabhrughadh leo, annsan agus d'fagadar an comhra aige. Do thóg sé an clúdhach anuas de agus do chonnaic sé bean istig ann agus í i na codladh. Do dhuisig sí agus do thóg sé abhaile leis í agus igcionn aimire do phós sé. Nuair a tháinig Meadhon Fóghmhair dubhairt sí leis rámhainn d'fhagháil agus dul go dtí Co. Luimnig agus dubhairt sí go mbeadh a h-athair ann ag bailiú meithil chun na prátaí do bhaint. Nuair a bhí sí ag cur gcuid éadaig isteach i mála do chuir sí píosa léasa isteach leo a bí sí féin tar éis a dheunamh agus thug sí leitir dó. Nuair a cuaidh an fear go dtí tig an feirmeóra do cuireadh an mála isteach sa curpadh. An lá i na dhiaidh sin sin d'oscail a d'riofúr na malaí agus nuair a fuair sí an léasa do teasbáin sí go dí na máthair é agus dubhairt sí go ndeurfad sí gurb í a h-ingean a bí tar éis é do dheunamh ach mara raibh sí tar éis báis d'fhágail. Um thráthnóna Dé Luain do glaoidh sí air agus d'fiafruig sí de cé dhein an
    Cáit Ní Curráin
    Rinn na nDealgán, Co. Chiarraí