Scoil: Sliabh Riabhach

An Sliabh Riabhach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus an cómhra acu agus chuireadar na luighe ar Sheán gan faic d'ínnsint don duine uasal go dtí go mbeadh trí oidhche caithte ann aige.
    Ar a sé tháinig an duine uasal. "An maireann tú a Sheáin" ar seisean. "Mairim" arsa Seán "gan scáth gan eagla" "A' bhfeacais aon nídh i gcaitheamh na h-oidhche aréir" "ní fheaca" arsa Seán. Bhíodar annsan ar feadh an laé agus um thráthnóna arís dúbhairt an duine uasal. "Táimse ag imtheacht abhaile anois acht tiocfhadh mé arís chughat ar maidin amáireach" "Tá go maith" arsa Seán "ach caithfhidh tú dá phúnt tobac a thabhairt dom i gcóír na h-oidhche anocht" "Geóbhair í agus fáilte" arsan duine uasal. "Gheóbhair do dhóithin bídh leis." Chuaidh an duine uasal abhaile annsan agus bhí Seán sa tigh 'na aonar arís agus 'na codhladh bhí sé nuair a bhuail an ceatharar anuas an staighre leis an gcómrainn tímceall meádon oidhche. D'iarr Seán ortha an ólaidís tobac. "Ólaimís cheana" ar siad agus líon Seán na píopaí arís dóibh. D'fhiafhruigheadar do Sheán annsan an imirtheóchadh sé fithile. "A imirt atáim riamh" arsa Seán. Luígheadar ortha ag imirt agus nuair bhí sé sé a' chlog d'imthígheadar ortha suas an staighre arís is an cómhra acu.
    Tháinig an duine uasal annsan arís.
    "An maireann tú a Sheáin" ar seisean