Scoil: Gob an Choire (Clochar) (uimhir rolla 16890)

Gob an Choire, Co. Mayo
Sr. M. de Sales

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'innis sé an sgéal do'n inghin agus dubhairt sise leis a chuid tae aól agus go ninnseóchadh sí dhó an chaoi le'n é dhéanamh. Dubhairt sí leis dhul chun an Riogh agus a rádh leis an spéar a chur in a sheasamh agus go mbéidh tú in ann na réalta sa spéar a chomhaireamh. bhí D'innis an fear an rud sin do'n Righ agus níor bhach an rí leis an gceist mar ní raibh sé indan an spéar a chur 'na sheasamh.
    Chuir an Rí ceist eile ar an bhfear. Dubhairt sé leis an bhfear go gcaithfeadh sé bheith ábalta innsint dhó cé mhéad ar bhfiú a rioghacht. Chuaidh an fear abhaile agus d'innis sé an ceist. Dubhairt ingean an fhir le na hathair a dhul go dtí an Rí agus a rádh leis gur díoladh Rí agys Rioghacht a bhí seacht nuaire níos fearr na eisin ar cúig pinghine fichid. Bhí a sháith fáilte ag an righ agus d'fiafruigh sé de'n fhear cé d'innis na freagraí dó agus dubhairt an fear gurb' í a inghean a d'innis dhó iad. Dubhairt an rí gcaithfeadh sé an cailín sin a phósadh. Chuaidh an rí go dtí teach an chailín agus d'fiaftuigh sé de'n chailín an bpósfadh sí é agus dubhairt an cailín nac bpósfeadh sí é mar bhí sé rí shaidhbhir agus ró uasal agus go raibh sí féin an bhoicht agus ró shuarach ach níor bhach
    AT0461: Three Hairs from the Devil's Beard
    AT0875: The Clever Peasant Girl