School: Áit Tighe Mhic Aodha

Attimachugh, Co. Mayo
P. Ó Corracháin

1. An chéad sgoil a bhí ag na daoine thart timpeall na h-áite seo, is i Mucruadh a bhí sé i dteach ar taobh an bhóthair san áit in a bhfuil sgioból ag Seán Ó Dúbhchair anois.
    Fear darbh ainm Ó Suibhne as Conndae Corcaigh a bhíodh ag múineadh ann san trathnóna san samhradh agus i rith an lae san nGeimhreadh agus uaireannta san oidhche.
    San Samhradh ní bhíodh aige act páistí, agus daoine fásta san nGeimhreadh. Bhí sé cliste. Ní raibh leabhair ar bith acu act ag éisteacht leis ag múineadh ar doras a bhí mar clár dubh aige. Bhí dúil san ól aige agus is minic a bhíodh sé ag ól le na buachaillibh a bhí ag teacht ar sgoil dó.
    Annsan tógadh sgoil in Áit-Tighe-Mhic-Aodha san teach in a bhfuil an Co-op anois. Macai Gallocabhair a thóg é. Tígherna talmhan abeadhe(?) san ait. Fear as Béulasa darbh ainm Dúnleavy a bhí ag múineadh ann. Fear dúr
        1. buildings
    P. Ó Connacháin