School: Ráth Morgáin (roll number 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mayo
Bean Uí Cholmáin

1. Rathmhorgán an tainm atá ar an áit seo. Sé an fáth gur tugad Rathmhorgáin ar mar bhí comhnaidhe ar Ri no flaith ann. "Bhí caisleán luin ann ins an tsean aimsear. Ní raibh caisléan in aon áic comh breágh leis sá tsean aimsear. Bhí an chaisleán sin ag Domhnall an gleanna agus do bhí sé féin agus a bhean ina gcomhnaidhe ins an gcaisleán áluinn sin. Mac le Domhnall do bedo Oiloll Fionn. Bhí sé pósta le Fliadhais agus bhí siad ina gcomhnaidhe ins an gcaisleán sin DO bhí gach rud aluinn aca. Do bí go leór beithidheach agus caorach aca. DO bhí bó iongantach aca a thugaidh bainne do trí chéad fear bean agus páiste gach lá. Do bhí na báird ag dhul thart ins an am sin. Bhí an báird bricne ag dul thart agus thánig sé go dtí an cáislean i Rathmorghain agus nuair nár thug
    Eibhlín Nic Aindriú
    Gortmore, Co. Mayo