School: Ráth Morgáin (roll number 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mayo
Bean Uí Cholmáin

1. (continued from previous page)
    "Cill Téan" ar an áit. Tá sean roilig le feiceáil indiu ann agus forthairigh na cille. Deirtear gur cuireadh suas in aon oidhche amháin é.
    Eibhlín Nic Aindriú.
    Gortmór.
    Fuair mé an rud seo ó mo shean athair atá ochtmho blian daois.
  2. 2.12.1938
    Chuir sagart faoi cupla oidhche i "gCnoc a Logha". Tharla gan deachaidh na bá ar seachrán ó fear an tighe agus chuaidh sé amach gá gcúartú. Fhaid is bhí sé amuich chonnaic sé fear óg dul suas ar Neamh as Dréimire. D'fhill sé is dinnis sé an scéal don sagart. Chuaidh an bheirt annsin go dtí an áit is chuireadar cloch san áit ar thárla an míorbhail. Cuireadh fios ar an tárd Easbóg. Thainig sé is d'bheannuigh sé an áit is sorduigh se teampull a chuir súas ann. Rinneadh amhlaidh. Níl ach na fothracha
    Eibhlín Nic Aindriú
    Gortmore, Co. Mayo