School: Ráth Morgáin (roll number 15966)

Ráth Muireagáin, Co. Mayo
Bean Uí Cholmáin

Ainm baile beag timcheall dhá mhíle ó dheas ó an scoil. Bhí cumann ban-rialta ann fadó agus bhíodar an-bhocht ar fad. Bhí saighdiúirí Chrombail ag teacht orra go minic. Lá amháin thánadar isteach. Bhí trí mhála mine crochta suas ar an mballa aca. Dfhiafruigh na saighdiúirí díobh céard a bhí ins na málaibh. 'Síol úr' ar siad níor chreid na saighdiúirí iad is do sháith duine aca Biorra Claídhimh isteach i mála aca agus thuit síol lín amach. Dimthigheadar annsin is dathruigh an síol go mion arís. Nuair a bhí na trí mhála mine ithte aca chuadar go dtí an Fhrainc. "Téan" ab ainm do dhuine aca agus is uaithi ar tugadh
    Kilteany, Co. Mayo
    Eibhlín Nic Aindriú