School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Fir Mhaith Siubhail.
    Bhí fear ann aon úair amháin agus bhí sé an laidír agus bhí sé an mhaith ag siubhail. Seumas O’Miadhcháin an t-ainm a bhí air agus bhí sé ina chomhnaidhe in Mhaigh i bPáiriste Árd a’ Ráth.
    Mhaidín amháin d’éirigh sé go luath, bhlighe sé na bá, agus shiubhail sé go dtí Tóbhar a’ Dúin. Nuair a chaith sé tamall annsin tháinig sé abhaile agus bhí sé san bhaile in am leis na bá a chur asteach sa’n tráthnóna. Acht cibé áit a rachadh sé bhíodh sé abhaile gach tráthnóna an lá céadhna.
    Lá éile bhí aonach ins na Gleanntaí agus d’éirigh an fhear seo go luath ag leath-uair ina dhiaidh a chúig ó chlóg agus chuaidh sé [?] na nGleanntaí. D’fhán sé tuairim agus trí uaire ag aonach na nGleanntaí agus tháinig sé abhaile annsin.
    Seo an dóigh a tháinig sé abhaile. Tháinig sé asteach an chnoch agus ní rabh sé acht leath-uair ag teacht na bhaile. Nuair a tháinig sé abhaile bhí sé fá thuairim agus a sé ó chlog sa’n tráthnóna. Annsin thug sé na bá abhaile o’n chnoc agus cuir sé asteach ins an bhoitheach íad. Bhlighe sé íad annsin aríst.
    Áine Ní Dhomhnaill
    Carraig an tSléibhe, Co. Donegal
    Micheál O' Domhnaill
  2. Fir Láidre 31/12/’37
    (Bíonn) Bhí fear ann aon uair amháin darbh ainm Seamús O’Chearbáin agus bhí sé ina chomhnuidhe in Mín na Bhrádan, bhí sé an laidír.