School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Pósaidthe.
    Seo an t-am de’n bhliadhain is mo a phósann na daoine go minic idir Mí Mheitheamh agus mí Deireadh-foghmhar. Déirtear go mbiónn ath maith ag na daoine a phosann i rith an tSamhraidh. Acht déirtear go mbíonn mí adh ar na daoíne a phosann ó Mí na Nodlag go dtí Domhnach Casga. Is iomdha uáir a chualaigh me Seosamh O Gallchobhair a rad Mín-Na-Bpoll a radh go rabh sé ag bhainise agus gur phosadh lanamhain ar thaoibh an bhealaigh mhóir. Mar go rabh an teach phobal doighthe agus nach rabh fhainne ar bith ag an lánamháin agus gur phosadh iad lé fhainne ochar an dorás.
    Ní rabh mórán suim lé posadh ins na laethe úd. Mar ní rabh doigh mhaith ag na seán daoine. Ní rabh charr nó gluaistéan no pothar in Eirínn ins na laethe chaithte. Ní rabh doigh ar bith ag na seán daoíne lé siubhal acht ar chapall no ar a gcois. Bhí chuidh maith daoine in Eiréann nach rabh abalta mharchuigheacht agus duine ar bith nach rabh abalta chapall a mharchuigheacht ní rabh gnoithe aige ar an bhaneis. D’imtheochadh an lanamháin agus na daoíne a bhí leobhtha go dtí bháile mhor fa choinne an lae. Nuaír a bhíodh
      1. poetry