School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Daóine Cáileamhlá
    Bhí beán ina comhnaidhe í Leargan-Na-Saoire d’arb aínm Ann Ní Baoighill. Bhí an bheán seo ag déanamh stochaí fá choinne siopadóir ins na Chealla-Beaga d’arb ainm Seamús-O-Domhnaill. Nuair a bhí na stochaí nighthe aicí rachadh sí go dtí an Ceálla Béaga leobhtha agus bhéadh mala mhíne bhuidhe léithe ina bháile airíst. Is iomdha uáir a connaic m’atháir í ag teacht abháile agus an mhala ar a dhruim aici.
    Bhí fhear eíle ina chomhnaidhe i Mín-Na-Bhealaigh, Ard-A-Rath dar b’aínm Feárgail-Uá-Brogáin. Bhí sé an mhaith ag báint fheír agus síl an thaoiseach a bhí ina chomhnaidhe a mhor dé. Lá amháin chuir O Brogáin chuireadh thíg O Baoghill, fear a bhí ina chomhnuidhe i Man-A-chloich Ard-A-Rath. Fa choinne lá spéaladoireachta agus, O Baoighill. Dia Aoíne a bhí ann agus nuáir a bhí an ghrían ag eirighe ar maidín bhí O Brogáin ag báint fheir i Mín-A-Bhealaigh agus chuma air go rabh sé ag báint le fada.
    Nuair a bhí O Brogáin ag eirigh ar máidín (bhí O Baoighill ag baint feír) d’amharc sé amach agus chonnaic
    Seán O Gallchobhair
    Ardvally, Co. Donegal