School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí suidhseoir agus bhean in na gcomhnuidhe le chéile uair amháin, agus bhí dhá mhac agus inghean aca.

Bhí suidhseoir agus bhean in na gcomhnuidhe lé céile uair amháin, agus bhí dhá mhac agus ingean aca. Bhí siad an bocht, agus ni rabh gleas beo aca acht ag gearradh adhmaid agus dá dhíol. Lá amháin nuair a bhí an t-amhaid geartha aige, cuaidh sé fhéin agus an bhean go dtí an bhaile mhóir le na dhíol. D’fhag siad na paistí in na ndiaidh. Nuair a bhí siad tamall ar shiubhail thoirgh sé ag cur agus as an cailín leis an beirt buachail béidh m-athair agus mo mhathair fluich no nil an sgath fearthainn leobhta. Ní fada na ndiaidh sin gur tháinig fear uasal isteach, agus (d’iarfaidh) d’iarr sé orta an rabh céad aigesean fanacht go mbéadh an chith tart, agus dubhairt na paistí go rabh bhí sé ag cur iomlán an ama go dtí an oidhce agus as an cailín leis an fear uasal béidh m-athair agus mo mhathair fluic no níl an sgath fearthainne leobhtha. D’iarfa an fear uasal de’n cailín an dtabhradh í iasacht an scathfearthainne do, agus go dtiocfadh sé arais a mbarach leis agus é lán airgid geal. Thug an cailín an sgathfearthainne do. Nuair a tháinig an t-athair agus an mhathair a bhaile bhí siad fluich báithte. Bhí eagla as na páisti labhairt
    Séamus Ó Fuaruisge
    Trasa Ní Fhuaruisge