School: Mín Teineadh Dé (roll number 8517)

Meentanadea, Co. Donegal
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Imrightear mórán chluichí san cheanntar seo, imrighthear lúrpóg lárpóg camógaidheacht goitse agus éannacha. Seo an dóigh a n-imrightear iad:
    I lúrpóg larpog – Sin cluichí a n-imrightear ag cós na teineadh. Suidheann gach duine thart fa’n teinidh agus sineann siad a gcuid chós uatha agus cá slat ag duine éiginteacht acu. Teidheann sé thart ar na cósa leis an tslát agus deireann sé. “ Lúrpóg lárpóg ladhra buidhe buidhean ndomhain praip a suibhlann saicdhena míleann aon con slumtha, slumtha slaite lúrpóg beag ar bharr no shlaite crup isteach do fhlaitthe. Deireann se seo go bhfuil na cosa uilig astuigh act ceann amháin agus an duine ar leis an cos seo cuireann se síos a cheann agus cuirtear rudaí ar a dhruim agus coisigheann se ag tomhais na rudaí seo nuair a tomaiseann sé an rud ata ann geibheann seisean an chipín annsin agus coisigheann siad airist.
    Cardaí: Níl moran daoine ann anois nach n-imrigheann cardaí. Seo cuid de na cluicé a (thig) a n-imrightear leobhtha (old maid whist.