School: Mucros (roll number 5364)

Mucros, Co. Donegal
Aodh Ua hEigeartaigh

rann-cuibhrinn a bhí ag na daoine.
    Annsin nuair a bhíodh an coirce agus na préataí bainte tuiteadh siad amach fán chnámhaid.
    Annsin sgaradh siad o na chéile agus théigheadh siad ag obair i gcuideachta duine eile. Bhí smacht mór ag na tighearnaibh ar na tionóntaidhthe.
    Muna ndíolfadh siad an cíos an lá a bheadh leagtha síos ag na tighearna cuirfidhe amach as a gcuid talaimh iad.
    Cíos leagadh a tighearna lá spesialta amach leis an cíos a dhíol. Annsin muna mbéadh siad ábalta an cíos a dhíol an lá sin tiocfadh na báillidhthe agus thiomaineadh siad na ba ar shiubhal agus dhíolfadh siad iad ar cheannt. An cuid is mó de’n am, ceannochadh na comharsain na ba do na daoine a cuireadh as seilbh.
    Cuir as seilbh. Nuair nach ndíolfadh na tionóntaidhthe an cíos an lá atá leagtha amach dobhtha chuirtí as seilbh iad. Chuirtí amach iad agus annsin leagtaí an teach ach nuair a bhíodh seadhaoine san teach dó daoine laga ní chuirtí amach iad.
    Liam Ua hÉigheartaigh
    Unknown