School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. (no title)

Bhí sin ann a's is fad ó bhí: bhí lánamhain ann aon uair amháin agus bhí siad an-bhocht mar gheall ar a gcuid fallsachta..

Bhí sin ann a's is fad ó bhí. Bhí lánamhain ann aon uair amháin agus bhí siad an-bhocht mar gheall ar a gcuid fallsachta [ionnas]? Nach rabh siad toillteanach obair ar bith a dheánamh. Sa deireadh arsa’n bhean leis lá amhain: “Gabh amach a’s túsaigh a dh’obair sin no bollaigh leat ar shiubhal as seo”. Níor labhair an fear focal ach d’imthigh leis amach ar an doras. Ach ní dheachaidh sé i bhfad go gcualaidh sé an sgairteach in a dhiaidh:
    “Pill” arsa’n bhean.
    Ní phillfidh, arsa’n fear.
    Bhal, rachaidh mise leat ar sise.
    Annsin shiubhal siad leobhtha ach ní dheachaidh siad i bhfad gur casadh cat ortha. Bhí cainnt ag ‘ach uile bheathadhach fad ó shoin agus arsa’n cat leo:
    “Cá bhfuil sibh ag dul?”
    “Tá muid ag dul ar shiubhal ag cuartughadh ár bfortúin” arsa’n fear.