School: Lougheraherk (roll number 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Donegal
Máire Nic Ceannfhaola

1. Bhí fear as an bhaile sagainne ag iasgaireacht ar Charraig an Iolair fad ó shoin agus thuit an oidhche air sul mar mhothuigh sé. Thug sé iarraidh ar an bhaile ach sháruigh sé air a bhealach a dheánamh, agus cia h-áit a bhfuair sé é fhéin sa deireadh ach stoigh i gcúirt. Nuair nach dtáinig sé abhaile agus mar nach rabh sé le fághail i n-aon chearn shaol a mhuinntear sa bhaile gurab é an rud a cailleadh é.
    Bhí sé annsin sa chuirt agus tháinig bean go leic an doras lá amháin agus d’iarr sí air gan a’n gheim bidh a gheobhadh sé ann a bhlasadh agus níor bhlas. Bhí sé ag amharc ar na daoine beaga ag damhsa agus ag deánamh an uile cineal pléisiúir go dtí lá amháin a tháinig bean bheag ruadh
    Seán Mac Niallghuis
    Dún Allt, Co. Donegal