School: Doire Thanaidhe (roll number 11204)

Doire Sheanaigh, Co. Donegal
M. Ní Amhalaghaidh

1. (continued from previous page)
    an bhaid. Chongbhuigh sé gréim ar an bhad lé laimh amhain agus chongbhuigh sé greim ar a inghean leis an laimh eile. Dfan sé mar sin go dtí gó deachaidh sé go dtí an taoibh eile do uisge an (gaoith) Ghaoith Bhearra. Thainig sé anuás de’n bhad annsin agus diomchar sé a inghean na bhaile agus i eadar bás agus beatha.
  2. Bhí fear i nDoire-Thanaidh Borduidhte ceithren [sg]? bliadhain ó shoin Domhnall Ó’Cnaimhsighe a b’ainm don agus bí se iongantach maith ag gach seort oibre. Thainig bliadhain amhain nach rabh féar ar bith [b]? faghail agus bhí bó indiaidh bréith ag Domhnall agus ba bocht leis leigint duithe bás a fhaghail dé’n ocras. Chualaidh se go rabh fear thuas ar an Gleann Mhór a rabh cruach féir aige agus chuaidh suas aige. Bhí an féar uilig roinnte nuair a [shro]? se an áit. D’iarr se ar fear éigin léim a ghearradh leis agus cibé bhainfeadh an léim bheadh leith-cheadh an fheir aige. Bhain Domhnall an leithchead agus tainig fear eile amach annsin agus bhain se leithechead eile uaidh. Chuir se an cead in ropa agus [d’iomchair]? Go Doire-Thanaidh é. Astear ocht mhile dheag.
    Anna Ní Teachlán
    Doire Leac Chonaill Thuaidh, Co. Donegal