School: Mágh Rua (Murroe)

Murroe, Co. Donegal
P. S. Ó Dochartaigh

1. Sgéal
    Bí bean ann uair amháin agus ní rabh a ndaoine na comhnuidhe léithi ach í féin. Lá amháin tainig bacach thart agus bí mála mór trom ar a dhruim. Diarr sé ar an bean an mála a fághadh faoi'n tábla go dtí go dtiochfadh seisean arais. Chuaidh an fear ar shiubhal, bí an bean ag obair fríd an teach agus chualaidh sé an tormán faoi'n tábla. Donc sí suas agus chonnaic sí sgian mór ag tarraingt amach as an mhála. Fuair sí an gúna agus chuir sí bhuille fríd an mhála. Annsin donc sí isteach sa'n mála agus caidé bhí ann ach fear. Bhí sé ag gabhail a mharbh an bean agus a sgiobadh an t-airgead leis.
    Treasa Nic a Bháird
    Dunfanaghy, Co. Donegal