School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. Tá ceardcha i mBaile Chláir. Bhí go leor ceardchan ann fadó le h-ais mar atá anois. Bhí go leor capall ann fadó thar mar atá anois mar tá gluaisteáin ann anois agus ní raibh fadó. Bhíodh dreoilín ann uair amháin agus bhíodh sé ag teacht go dtí ceardcha dhá uiar sa lá. Agus tagadh sé ar an inneóin agus cuimligheadh sé a ghob dá uair sa ló dhí agus séard deireadh an gabhagur túisge a bheadh an inneoin caithte aige le na gob ná an tsíoruidheacht. Cuireann an gabha crúidhte ar chaiplibh agus ar asailibh. Bíonn go leor rudaí ins an gceardchain.
    Ní maith leis na gaibhnibh aon táirgní a thiomáint Ar Aoine an chéasta.
    Má bhíonn an seachtughadh sinsear gabhadh ann bhíonn buadh aige. Tá leigheas ins an uisge a bhíos ag an ngabhainn. Deirtear go bhfuil sé in don faithn a leigheas. Deirtear go bhfuil na píosaí beaga iarainn in donn "fits" a leigheas.