School: Baile Chláir na Gaillimhe (Buachaillí)

Baile Chláir, Co. Galway
Tomás Ó Conchobhair

1. Bhí go leor tighthe ar an mbaile seo, Móinteach, fadó thar mar atá anois. Níl ar an mbaile anois acht naoi dtighthe déag acht is cuimhneach le na sean-daoinibh nuair a bhí dhá theach eile ar an mbaile. Tá ceann aca a bhfuil na ballaí le feiceáil ann fós agus an teach eile cuireadh amach é leis an mbóthar a dhéanamh. Tá go leor sean-bhallaí eile ann agus ní fhaca mise aoin duine in-a chomhnuidhe ionnta. Tá sean-bhallaí eile ann i n-áit a raibh scoil fadó agus b'innte a fuair cuid de na sean-daoinibh a gcuid foghluim. Tá lorg tighe eile ann i n-áit a raibh bráithre agus is cineál reilige anois é i n-a gcuirtear páistí óga.
    Bhí bean ar an mbaile seo fadó i dteach go bhfuil a shean-ballaí le feiceál ann fós agus bhíodh sí tinn gach ré lá agus maidin amháin a d'éirigh sí bhí uirthe dhul ar a leabaidh arís agus í i ngreim i laiste an dorais agus cuid dí istigh san leabaidh mar nár fhéad sí dhul níos fuide. Nuair a chailleadh í d'fhan sí annsin go dtainic duine eicínt a thóg í. Bhí saor ar an mbaile seo fadó agus rinne sé teach ann agus dubhairt sé go mbeadh ubh neide ann i gcomhnuidhe agus tá daoine in-a
    Annraoi Ó Dubhagáin
    An Móinteach Thuaidh, Co. Galway