School: Coill Maolacáin (roll number 12644)

Béal Átha na mBreac, Co. Galway
Anna M. Ní Loingsigh

1. Bhí beirt dearbhráthair ann fadó. Se an t-ainm a bhí orra Seán agus Tomás. Bhí Tomás an-mhór agus Seán an-bheag. Bhí leath an talmhan ag Tomás agus an cuid eile ag Seán. Bhíodh Tomás amuigh ' chuile oidhche ag ól, agus bheadh sé lár an lae nuair eireócas sé, bhíodh Seán ina shuidhe ó éirigh na gréine, agus bhíodh an obair uilig déanta aige. Níor mhaith le Tomás sin cor ar bith. Lá dubhairt sé leis fhéin go gcuirfeadh sé Seán san mála agus go mbáthfadh sé é. Lá in-a dhiaidh sin d'éirigh sé go moch, agus cuir sé go dtí an abha é. Bhí teach ósta in aice leis an abhainn, chuaidh se isteach ann. Bhí fear ag tiomáint mbó, chuala sé Seán ghá rádh."Tá mise ag dul go Flaitheas" annsin dubhairt an fear. "Má ta, leig isteach mise agus tóg na beithidhigh seo leat." Chuaidh sé isteach sa mála, agus thainig Seán amach agus thiomáin sé na beithidhig abhaile, nuair thainig Tomás amach chaith sé an fear
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Mairghéad Ní Bhreathnach