School: An Fháirche (Buachaillí)

An Fhairche, Co. Galway
Énrí Ó Máille

1. An chéad lá gan bhliadhain má thagann bean isteach I deteach roimh fear deirtear go mbíonn an mí-ádh ar an teach sin ar feadh na bliadhain. Ní bhíonn sé áthamhail an salachar a chur amach an lá sin. Ní chorruigheann daoine chréafóg lá Bealtaine agus ní thugann siad bainne go dhuine ar bith, deirtear nach mbíonn sé áthamhail é a dhéanamh. Nuair a thagann an tríomhadh lá déag gan mhí ar an Aoine deirtear nach mbíonn an lá sin áthamhail. Ní théigheann daoine isteach I detach nua Dé Luain le faithchios nach mbeidh an tádh ortha. Má bhíonn duine caillte ar an mbaile níl sé ceart a bheith ag obair an lá sin.
    Má dhéanann sé báisteach lá Mhic Dara deirtear go ndéanann sé báisteach dhá sgór lá. Ní théigeann daoine ag snámh ná ag iascaireacht
    Seán Ó Cadhain
    Pádhraig Ó Cadhain