School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Cormac

1. An Grúgach agus Fionn
    Bhí bean ann fadó. Bhí beirt mhac aice agus cuplaí dhob' eadh iad. Ba mhór lei an trioblóid a bhí sí ag fághailt uatha. Lá amháin do buaileadh isteach i n-a h-aigne go mb'fhearra dí iad a bháthadh. Dhein sí dhá chiseán agus chuir sí leanbh isteach ins gach ceann. Leig sí síos leis an abhainn iad. Báthadh duine acu acht d'fhan an ciseán eile ag snámh ar bhárr an uisge.
    Bhí bean ag siúbhal ar bhruach na h-abhann tamall maith ó'n áit 'nar chaith sí isteach iad. Nuair a chonnaic sí an ciseán is an leanbh istigh ann tháinig iongnadh uirthe. Thug sí abhaile é agus d'fhás sé suas ar nós gach buachalla eile. B'é siúd an leanbh go dtugtar Fionn Mac Cumhail anois air. In-aois a seacht mbliadhan bhí sé ag eirghe ciallmhar. Cheap sé gurb í an bhean a thóg é a mháthair agus mar gheall ar sin bhí sé ceanamhail uirthi.
    Nuair a théigheadh sí go dtí an Baile Mór
    Eibhlín Nic Gearailt