School: Cromán (C.) (roll number 12821)

Cromane, Co. Kerry
Caitlín Bean Uí Shiodhacáin

1. Scoil Scairte
    Sar ar cuireadh an Scoil Náisiúnta ar bun annseo i gCromán bhi scoil scairte ag na daoinibh i mbun an abhaile i gCromán Íochtar. Máighistir Lyons ab ainm don máighistir scoile. Do théidheadh sé ó áit go h-áit is ó bhaile go baile. Bhíodh an scoil ar siúbhal aige san oidhche i rith an Gheimhridh i dtig Thaighd Uí Shúileabháin agus i rith an lae amuigh fé’n spéir ‘san Samhradh.
    Do chaitheadh sé ráithe annseo nuair a thaghadh sé. Tuarastal ana bheag bhíodh aige mar ní bhíodh le fághail ach an t-airgead a gheibheadh sé ó na scoláirí.
    Nuair a thagadh sé go Cromán leanadh na scolairí é ó Doichead Chárthaidhe.
    Do Thugadh sé aire speisialta do gramadach Bheurla. Bíodh slinnte agus cóip leabhair ag na scolaraí agus beart learscáileanna ag an máighistir
    Bríghid Ní Shúileabháin.
    Cromán