School: Athgarvan, Curragh (roll number 13350)

Athgarvan, Co. Kildare
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal M

Bhí duine muintearda leo agus Brían Ó Céarnaigh ab' ainm dó.

Bhí triúr de mhuintir Chearnaigh 'na gómhnuidhe in aice le tigh m'athair i gCill Mháille. Bhíodar suas le 60 bliadhain d'aois nuair a bhí m'athair 'na stocach. Nuair a théigheadh m'athair isteach sa tigh chúca ní stadfaidís ach innsint scéal dó. Go mór mór scéalta ag cur síos ar na sprideanna agus púcaí a chonnaic a muintear féin i Carrahen mar is ón áit sin a thangadar go Cill Mháille . Bhí feirm bheag acu i gCill Mháille ach nuair a bhíodar 'na gcómhnuidhe i Carrahen is amhlaidh a bhíodar ag obair do dhuine uasal. Seo síos cuid des na scéalta a d'innsídís.
    Bhí duine muinteartha leo agus Brían O Céarnaigh ab ainm dó. Bhí sé in aimsir ag duine uasal agus is minic a bhíodh air an chuid is mó den oidhche a chaitheamh ag gabhail mór timcheall coille ar eagla go mbeadh aoinne ag goid na gcoiníní. Bhí tigín beag ag Brían ó Céarnaigh ach bhí sé tamall maith ón dtig-mór. Bhí sé oidhche ag dul abhaile go dtí a thigín féin agus bhí sé an-dhéanach. Bhí sé ag gábhail trí pháirc agus é ag siúbhal ar shórt casáin a bhí ag rithtrí lár na páirce. Bhí bearna ar an gclaidhe os a chomhair amach agus bhí sé ag déanamh ar an mbearnan nuair a d'airigh sé an tóir ag teacht 'na threo. Cad a bhí ann ach an-chuid marcach
    Kilmaley, Co. Clare
    Bríghid Bean Mhic Niocaill