School: Athgarvan, Curragh (roll number 13350)

Athgarvan, Co. Kildare
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal AA

Fadó riamh biodh spioradh le feiscint i mBeál Átha Cailleach...

Fadó riamh biodh spioradh le feiscint i mBeál Átha Cailleach Béil Átha a tugtas uirthi agus bhí eagla ar cach roimpi mar bhí sí go millteach meadin oidhche agus ní raghaf muintear na háite ar an mbothar sin tar éis tuitim na hoidhche ar ór ná ar airgead.
    Acht nhí fear oidhche agus buaileadh dearbrachair leis an thinn agus d'iarr se air ar sin dé dul fé dhéin an t-sagart go raibh se i riocht bhais. Bhí an fear i gcreaidh -éas annsan. Níor mhaith leis gan an sagart D'fhághail da dhearbhrachair, agus níor fheád sé dul go tigh an tsagart gan dul ar an mbóthar go mbeadh Cailleach Béal Átha le feiscint air. Chuir se ceist ar a mhnaoi ead ba cheart dó a dhéanamh agus dubairt sise nár chearc do leigint da dhearbhrathair bás gan sagart d'fhágail. "Ach" ar sise, "nuair a bheidh ní ag inteacht tóg scian leat go mbeidh cos dubh uirthi agus má cuireann an Chailleach isteach irt sáidh an scian go daingean innti.
    Dhein an fear amhlaid. Ní raibh sé ach leat-slighe go tigh an t saghaitrt nuair a thainig Cailleach Bhéil Atha De Léim taobh thiár de ar an gcapall agus chuir sí a geag mór timcheall air agus rug sí
    Kilmaley, Co. Clare
    Bríghid Bean Mhic Niocaill