Scoil: An Clochar, Áth Cinn

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. Sgéal - An Draoidheadóir Dearg.
    Bhí fado ó shoin mac riogh in-Éirinn agus ba gnáthach leis a dul amach a tógáil aeir dó féin imeasg na gcnoc agus ngleanntaí a bhí comhgarach dó.
    D'éirigh leis dhul amach go moch lá Bealtaine agus shiubhail sé leis go dian fada mar bhí an lá an-bhreagh agus shuidh sé faoi dheireadh síos le cois shrotháin ingleann iar-gcúil a bhí ánn.
    Ní raibh sé i bhfad mar sin nuair a chonnaic sé a' tigheacht chuige fear meadhon-aosta agus féasóg ruadh agus aghaidh gharbh chrón air. Bheannuigh sé do'n mhac ríogh agus bheannuigh an mac riogh dó agus bheannuigh siad dá chéile.
    Ní raibh siad i bfhad a' cainnt nuair a d'iarr an draoidheadóir dearg (ór is é a bhí ann) do'n mac ríogh - "An mbeadh cluithche cártaidh aca le chéile. "Cé faoi an imreóchaimíd"
    An tSiúr M. Pól Ní Cheanndhubháin
    An tSiúr M. Íde Ní Mháille
    74
    Gairm bheatha
    Bean rialta (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)