Scoil: An Clochar, Áth Cinn

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. ó Nóra Bean Uí Áille, Lios

Ba é an t-Athair Pheadair Uí Conmáin do chuir an dteampall sin ar bun san san mblian 1876. Is teampall breágh, slachtmhar é.
    Sul a tógadh an teampall sin ní raibh san bparóiste acht teach bheag déanta as ádhmad leis an Aifreann a léigheamh. Bhí an tAthair Pheadair ag iarraidh áit teampaill nua ó Mrs. St. George le tamall fada. Protastún d'beadh í agus ní raibh sí sásta é a thabhairt dó acht lá amháin nuair a bhí sí ag dul síos sráideanna Áth-Cinn dubhairt an t-Athair Pheadair le na scoláirí í a leanamhaint agus áit an teampaill a iarraidh uirrí. Lean siad síos í agus tháinic siad suas lei i nGeata Harrington agus d'iarr siad uirrí áit an teampaill. Níor dubhairt
    1. am
    Cáit Ní Áille