Scoil: An Clochar, Áth Cinn

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a tháinig síad go bruach na h-abhainn chaith "Hughie" an mála gainimhe isteach ins an abhainn. "Tá mé sásta anois" ars an t-easbog. "Gabh abhaile anois". Bhí an mála píghneacha ag "Hughie" nuair a chuaidh sé abhaile agus bhí sé ag ól go ceann bliadhna.
  2. Tomás na gCloch.
    Bhí fear dar bh'ainm Tomás Ó h-Oisín, Tomás na gCloch a tugadh air in a chomnaidhe i mBun-an-Tobar in aice "Abhainn Bháidhte" agus tá lorg a' tíghe ann fós. Saor cloiche a bhí ann agus fear an-láidir a bhí ann. Bhí deirbhshiúir aige agus bhí sí níos láidre ná é. (Bhí) Máire Mhór na gCloch a tugtaoi uirthi. Bhí Tomás ag dul go Gaillimh lá ag marcaigheacht ar chapall. Thart an sean-bhóthar Baile Chláir a bhí sé ag dul agus Máire Mhór taobh thiar de ar chúl an philín. Ag dul anuas droichead Baile Chláir, b-shin é an t-am a bhí sé ghá dhéanamh. Bhí ceathrar fear ag cur cloiche móire suas ar chaisil an droichid. Chlis sé orra (iad) é a chur suas. "Gabh aníos a Mháire" arsa Tomás "agus chuir suas an cloch dhóibh". Thúirling Máire de’n capall. Clóca bréidín a bhí uirthi agus chaith sí a sgirta síar fé na h-ascall. Chrom sí go dtí an cloch agus leag sí suas í. Le méid an
    Nóra Ní Chuinneagáin
    Bun an Tobair, Co. na Gaillimhe