Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach (uimhir rolla 9229)

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Mac Dáibhid

Ar an leathanach seo

1. Fadó do bhíodh a lán scóíleanna scairte timcheall na háíte seo. Do bhí a lán diofriocht idir na scoileanna sin agus na scoileanna atá ann fé lathair. Do bhí i botán le fear darb ainm Brógán, Bouladuf, Éidneach, Co an Chláir, agus fear darbh ainm Ó Donoughe a bhí ag muineadh ann. Táim ag dul ag chuir síos an scoil anois.
    Bothán beag agus ceann tuighe air, ní raibh aon fhuinneóg ná inead teine ann, acht poll ar bharr an bhotháin chun an deatach do leigint amach. Ní raibh aon bhinsí ann, acht do bhí sé lán de chloichibh móra chun suidheachthán do déanamh. Ní raibh aon pheann ann, mar atá ann indiu, acht is amhlaidh a dheineann an mhaighistir pheann dos na scóláiribh as goose quills, agus dubhach as smeartha. Do thabhairfead na scóláirí airgead don mhaighistir, agus ní bhíonn aon tighe ag an maighistir chun comhnuidhe ann acht is amhlaidh a theigheadh an maighistir leis na scóláirí as aon tíghe oidhche amháin, agus leis na scóláírí as an tíghe eile an chéad oidhche eile. Do bhíodh cathaoir ag maighistir agus dob é sin an uile troscán a bhí ins an scóil ar fad.
    Fuaires ó Máirtín Ó Leaferté, Boulamáscán, Eidhneach
        1. foirgnimh