School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Máire

1. (continued from previous page)
    tamaill. Annsan buaileadh an bhean breoidhteis cailleadh í is nior tháinigh an giarrfiadh a thuille. I gcionn cúpla bliadhan do phós an fear airís.
    San am san do thárla thuas in Dún na nGall go raibh tigfeirmeora is do bhi cailín aimsire is buachaill aimsire ag obair ann. Bhíodh an buachaill aimsire ag obair gach oidhche go dtí a dó dhéag a' clog is d'fhágadh an cailín aimsire an biadh ar an mbórd dó sar a dtéigheadh sí a codladh. Do bhiodh gach aoinne ina luighe nuair a thagadh an buachaill aimsire isteach ach ní bhiodh aon bhiadh ar an mbórd tréis an cailín é fhágaint ann. Sa deire nuair ná raibh aon nídh le n-ithe ag an mbuachaill bocht is é ag tuitim as a chéile tréis oibre an lae dubhairt sé le fear a' tighe é.Chuir seisean an milleán ar an gcailín is dubhairt sí-sin gur fhág sí an t-arán is an bainne ar an mbórd. Annsan dubhairt fear a' tighe go bhfanfadh sé féin ina shuidhe an chéad oidhche eile is go bhfuigheadh sé amach cad a thárla do'n bhiadh.
    Do dhein sé amhlaidh is díreach ag am an mheadhon-oidhche tháinigh an bhean dathamhail isteach sa chistin . Do shuigh sí ag an mbord is d'ith sí an biadh. Annsan do bhí sí ag dul amach an doras ach do rug an fear greim uirthe.
    "Cad do thug anso thú ?" ar seisean.
    Dubhairt an bhean leis gur