School: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Kerry
Seán Ó Loingsigh

1. Do bhí fear agus bean ann fadó dara bainim dóibh Siobháinín agus Dómhnailín. Do bíodar ag siubhal rómpa go dtí Co Luimnighe. Do bhí feirimeóir mór ann agus thug sé lóistín oidhche dhóibh. Do bhí sé chun bheith ag baint móna. Lá'r na mháireach agus do d'fhiaraig Dómhailín do Siobháinín "conas atá do lúidíní a Suibhainín" "ó taid siad lán do thochas agus beidh an lá máireach na thótán báistí. "Seadhi" arsa Dómhnall leis an bhfeirimeóir. "na bí ag baint móna mar beidh an lá amáireach na thóttán báistí" Seadh an tarsa. Lá bé an scéal ceadhna é. Ach an tríomhad lá. "Arsa Dómhnailín le Siobháinín "conas atá do lúidíní anucht"? "ó taid siad go breág agus beidh an lá amáireach go breág." Annsan dubhairt Dómhailín leis an bhfeirimeóir"faig meitheal agus bhí ag baint na móna amáireach". Do fuair an feirimeóir na fir agus do bhí sé ag baint na móna agus dúbhairt sé le'n na chuid fear ar an bportach go raibh fear siubhail 'na tig go raibh "fhios" ; aige agus dúbhairt an feirimeóir is mó a bhí i Luimneach an "fear feasa" a thúbhairt chuige féin. Do bhí bean an feirimeóra chun leanbh óg a bheith aici agus do Fiarriag sé de Dhómhnall an mac nó inghean bhead acu. "Beidh beirt aici" arsa Dómhnailín. Do chuir
    AT1641: Doctor Know‑All
    Siobhán Ní Néil