School: Baile Mhúirne (C.) (roll number 15347)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Loinntear fonn fób fial finne de’n cill is buaine braonglaise tar-éis na Gréige Greannluighthe. Ní basla go dtí (amáireach) sluagh aonaidhe mise agus aonidhe san arm gaisge, dís nách ionann duinn creideamh.
    Níl falainn talmhan aon grádh dhuinn ach Éire. Is aoibhinn a corp seang séimh a bhéal fé coibhneas focal ag gar-mic na tairgreacht sa thánag go h-Éirinn tré tarla thap.
    Ceann árd is a bhuidhean agus do’n buidhin sin an té a grádhaim-se beannacht a bhí i gcolainn inghean Áirbre. An té go mbeadh an mairbhneamh so aige ba beannuighthe dá grástadh. Ní fheaca ríamh bean ba modhail-greasaidhe ba thaise ba náire cé tá sí fearma sa claoidhte.
    Is mise Pádruig miorbhuilteach an t-árd Aspal a tháinig go h-Éirinn do cúm lom luighe ar uasal. Is mise Pádruig Prébhéalach is mo teagasg ná mar leigheas agus leigheas ar an uile beathaidh. Fagaim an buadh so go bráth ag an mairbhneamh, sé an buadh déanach a fhágaim aice neamh do gach n-aon do marbhócadh é agus cách eile ná ceiltear.
    Má gabhann tú an mairbhneamh san ag dul isteach i dtig nuadh clíathach marbh ní thiocfar as agus ní bheir ann gan biadh gan eadach má gabhann tú an mairbhneamh so ag dul i mbreiteamhtas nú i bhfhiaca aon nídh díot ní greamocfar is gach eás rómhat
    Máire Bean Uí Thuama